Galalietotāja atsauksme, ko sniedz Pascal Chouvenc, PPL Forestry Group, Francija

Atsauksmes par DIPPERFOX 600 izmantošanu:

Pašreizējās klimata pārmaiņas liek mums meklēt labākos videi draudzīgākos risinājumus. Tāpēc šī ideja ir tāda, ka pēc meža izciršanas var veikt meža atjaunošanu, ierobežojot mehāniskās iejaukšanās, kas ir dārgas fosilās enerģijas ziņā, piemēram, zaru uzglabāšanas darbus un veselu celmu ieguvi, kas kļūst aizvien apstrīdamāka.

Labākais paņēmiens ir saglabāt visas nocirsto koku atliekas (zarus, celmus u. c.) uz zemes, neveicot nekādas manipulācijas ar tiem, lai stādītu jaunaudzes tieši pēc mini ekskavatoru iejaukšanās, kuri pēc nociršanas pārvietojas pa zemi, lai sagatavotu vietas, kur tiks izvietoti nākamie stādi. Pirmā problēma būs saistīta ar mini ekskavatoru pārvietošanu, kas attīstīsies pa vidu celmiem un zariem, kas radīs daudzus sliežu ceļu pārrāvumus. Jāatzīmē, ka pēc izciršanas joprojām ir iespējams izvairīties no celmiem, jo zeme joprojām ir brīva no visiem augiem. Otrās un īstās grūtības tad radīsies nākamajā gadā pēc stādīšanas, turpmāko kopšanas darbu laikā, kuru mērķis ir attīrīt augus nākamajiem pieciem gadiem.Šādu intervenču mehanizācija būs īpaši sarežģīta vai pat neiespējama. Patiesi, mini ekskavatora pārvietošanu kavēs vecie celmi, kurus nebūs iespējams apbraukt iepriekš uzstādīto skujkoku dēļ.

Pateicoties DIPPERFOX celmu drupinātājam, mēs varam iejaukties pirms vai pat pēc skuju koku stādīšanas, lai novērstu celmus mini ekskavatora braukšanas vietās. Zinot, ka miniakskavators, kas aprīkots ar drupinātāju, kurš atrodas tā izkares galā, katrā izbraukumā apstrādās četras stādu rindas, iejaukšanās ar DIPPERFOX aprobežosies ar celmu apstrādi tikai tajā rindā, kurā ekskavators veiks pārvietošanos, t. i., vienā rindā ik pēc trim rindām (trīs attālumi atbilst 4 egļu rindām). Šādā veidā DIPPERFOX ļaus noteikti apstrādāt celmus ar efektivitāti, kas ir nesalīdzināma ar tradicionālo celmu izcelšanu šādu iemeslu dēļ:

  • Darbi, ko veic ar ekskavatoru, kura tonnāža ir 6 tonnas.
  • Ļoti neliels degvielas patēriņš – aptuveni 70 litri dienā salīdzinājumā ar 250 litriem dienā 20 tonnu smagam ekskavatoram, neskatoties uz priekšrocībām, kas saistītas ar neliela ekskavatora vieglu transportēšanu un ieviešanu, kam nav nepieciešama plakanā piekabe, kas raksturīga lieliem ekskavatoriem.
  • Ievērojams absolūtā patēriņa ietaupījums tajā pašā zemes gabalā, jo tiks apstrādāta tikai 1/3 no platības, kas atbilst turpmākajiem ekskavatora braucieniem, t. i., patērētās degvielas masa samazinās četras reizes, salīdzinot ar tradicionālo celmu novākšanu, kas ietver visu celmu izņemšanu no zemes gabala. Šajā gadījumā, no vienas puses, tiek apstrādāta tikai trešdaļa platības, un, no otras puses, tiek samazināta tikai celma virszemes daļa.
  • Ārkārtīgs celma apstrādes ātrums, proti, 120 cm diametra duglāzijas egles celmu ar 6 tonnas smagu ekskavatoru līdz grunts līmenim nogādā maksimāli 4 minūtēs. Dažādi nesen veiktie eksperimenti ļauj paziņot, ka ar 6 tonnu mini ekskavatoru 14 hektāru lielu platību var apstrādāt 7 dienās, lai gan parastai celmu izņemšanai ar 20 tonnu ekskavatoru būtu vajadzīgas 20 dienas. Turklāt ekoloģisko aspektu pastiprina fakts, ka, līdz zemes līmenim planējot celmu, saknes paliek zemē, planēšanas skaidas paliek uz vietas un tādējādi kalpos kā humuss jaunajiem stādījumiem.
  • Papildus tam, ka CO2 emisijas tiek dalītas ar seši vai septiņi un reizinātas ar pieci (ņemot vērā ne tikai sagatavošanas darbus, bet arī izciršanas darbus), turpmākās izciršanas darbus var droši nodrošināt ar mehanizāciju, īpaši ievērojami palielinot produktivitāti salīdzinājumā ar manuālo iejaukšanos (viens hektārs dienā ar ekskavatoru salīdzinājumā ar 0,4 hektāriem ar rokām), bet galvenokārt ar nesalīdzināmu darba kvalitāti šādu iemeslu dēļ:
    • Iespēja iejaukties sezonas laikā vispiemērotākajā laikā, bez stresa, ko darbiniekiem rada pārmērīgs karstums vai slikti laikapstākļi, kas varētu apdraudēt tehniķus. Nemaz nerunājot par to, ka tīrīšanas darbi ir fiziski vissmagākie un ka kļūst arvien grūtāk pieņemt darbā tehniķus šāda veida darbam.
    • Mehanizējot tīrīšanu, ir iespējams pielāgot konkurējošās veģetācijas pļaušanas augstumu atbilstoši jauno augu augšanai. Tādējādi augstāks veģetācijas līmenis ļaus efektīvi cīnīties ar briežu radīto trūdēšanu, vienlaikus saglabājot meža atmosfēru, kas ir īpaši labvēlīga jauno skujkoku stādu attīstībai.
    • Vienāda raža neatkarīgi no konkurējošās veģetācijas blīvuma.
    • ievērojams produktivitātes pieaugums, kas ļauj ierobežot turpmāko izciršanas pasākumu piesaisti.
    • Iespēja iejaukties vispiemērotākajā sezonas laikā, izvairoties no stresa, ko rada pārmērīgs karstums vai slikti laika apstākļi, kas varētu apdraudēt tehniku. Nemaz nerunājot par to, ka tīrīšanas darbi ir fiziski vissmagākie, un kļūst arvien grūtāk pieņemt darbā tehniķus šāda veida darbam.
    • Mehanizējot mežu tīrīšanu, ir iespējams pielāgot konkurējošās veģetācijas pļaušanas augstumu atbilstoši jauno augu augšanai. Tādējādi augstāks veģetācijas līmenis ļaus efektīvi cīnīties ar briežu apaugumu, vienlaikus saglabājot meža atmosfēru, kas ir īpaši labvēlīga jauno skujkoku sējeņu attīstībai.
    • Vienāda raža neatkarīgi no konkurējošās veģetācijas blīvuma.
    • Ievērojams produktivitātes pieaugums, ierobežojot nepieciešamību pēc turpmākas ciršanas.

DIPPERFOX ir patiešām neaizstājams līdzeklis, jo tā efektivitāte un ekoloģiskais ieguldījums ir ātra, bet efektīva celmu virsmas apstrāde. Paldies JASON GILLETT par iepazīstināšanu ar šo materiālu, kas mums sniedz pilnīgu gandarījumu un ko mēs iesakām.

Pascal CHOUVENC

PPL mežsaimniecības grupas vadītājs